BIMMEN op locatie bij MEI architects

Een win-win situatie voor iedereen

Toen mij werd gevraagd of ik als BIM-expert voor Powered by EGM in een nieuw team wilde werken aan een groot herbestemmingsproject in Katendrecht, leek me dat een mooie uitdaging. Helemaal toen ik hoorde dat het niet bij EGM zou plaatsvinden, maar bij MEI architects and planners in hartje Rotterdam. Samen met een andere collega heb ik daar zo’n acht maanden gewerkt in een team van architecten, ontwerpers en coördinatoren, detaillisten en modelleurs. Het team bestond uit medewerkers van MEI, maar ook uit ingeleende krachten en ZZP-ers. Een dynamische omgeving, waarin je door de hechte samenwerking snel nieuwe je collega’s leert kennen, maar vooral ook kennis kan delen en elkaar kan stimuleren. Dat 'samen ervoor gaan' is belangrijk. Dat teamgevoel en de kennis die ik heb opgedaan kan ik ook weer gebruiken bij andere projecten binnen of buiten EGM.

'Loftwoningen op loods'

"MEI architects and planners heeft de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van loods Fenix 1 in Katendrecht’. De voormalige loods zal worden gevuld met een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren. Hier bovenop zullen circa 200 nieuwbouw loft appartementen verrijzen die volledig naar wens van de kopers zijn in te delen. Dit kunnen zowel horizontaal of verticaal ingedeelde appartementen zijn. In Nederland is dit een uniek concept.”

Zo luidt de titel en het voorwoord van mijn nieuwe project op de site van MEI architects and planners uit Rotterdam. De beelden zijn behoorlijk indrukwekkend en laten een gebouw van flinke proporties zien. De oude bestaande loods is nog goed herkenbaar en draagt een acht verdiepingen hoog complex van woningen (lofts), met op de toplaag vijf luxe penthousevilla’s met een prachtig uitzicht over de Rijnhaven en de stad. Flexibiliteit is belangrijk. De koper heeft de keus waar en hoe groot hij zijn woning wil hebben, zelfs over verschillende verdiepingen.

Niet de omvang, maar de complexiteit

Door me van te voren goed in te leven in het project, viel als eerste de omvang op: ruim 40.000 vierkante meter om precies te zijn. EGM’s core business is het bouwen van grote complexe ziekenhuizen, dus vies van een beetje groot project zijn we niet. De moeilijkheidsgraad zit dan ook niet in de omvang, maar in de complexiteit. En Fenix1 had zeker een paar leuke uitdagingen.

Bestaand & nieuw

Fenix1 is een oude bestaande loods, een overblijfsel van de vroegere Holland-Amerika lijn. We hebben dus te maken met een bestaande en nieuwe situatie. Zo wordt er binnen het BIM-model ook naar gekeken. De bestaande loods wordt als eerst in zijn huidige vorm en opbouw opgezet. De loods wordt later deels gesloopt om toegang te geven tot het grondwerk en het maken van nieuwe tussenvloeren voor de parkeergarage en de kelder. Daarna zal de gevel weer in zijn originele staat worden terug gebracht. Nieuwe kozijnen en puien zullen in dezelfde vorm terug komen maar dan met de eisen van deze tijd.

3D-model

De bestaande loods moest dus wel eerst in een 3D-model gegoten worden. Deze taak had opdrachtgever Heijmans al op zich genomen. De aannemer had de loods namelijk ingemeten met behulp van een 3D- laser scanning. Uit deze laser scan ontstond er een zogenaamde pointcloud, letterlijk een wolk van puntjes die zo dicht op elkaar staan dat er een werkelijk beeld ontstaat. Vervolgens word de pointcloud ingeladen in een 3D-systeem en wordt er een BIM-model van gemaakt. Het model was uiterst accuraat, zelfs torderingen of deels verzakte kolommen en liggers waren herkenbaar.

Compleet nieuwe constructie

De nieuwe opbouw wordt gedragen door een nieuwe constructie die dwars door de bestaande loods op zijn eigen fundatie komt te staan. Uitdaging genoeg, niet alleen voor de architect maar ook voor de constructeur. De constructie wordt niet weggestopt, maar juist zoveel mogelijk in het zicht gelaten. Zo behoud het gebouw zijn stoere industriële look. Dit is vooral goed te zien ter hoogte van de tussenlaag. De schuin lopende liggers, brede kolommen en liggers zijn duidelijk in de woningen aanwezig.

Uiterst secuur blijven is een must

Kijk je naar de gevel dan zie je een veelvoud aan (schuif)puien. Het lijkt repetitie, maar schijn bedriegt want bijna iedere pui is anders, vaak naar de wens van de koper. Dit geldt ook voor de gevel aan de binnenplaats. Ook hier weer een veelvoud van houten geveldelen, ramen en deuren, maar per stramien toch vaak weer net even anders van opbouw. Uiterst secuur blijven is dus een must!

Powered by EGM levert niet alleen kennis, maar ook de mensen

Aannemer en tevens opdrachtgever Heijmans had één voorwaarde gesteld: het project moet worden uitgewerkt in BIM. Naast het vaste ontwerpteam had MEI behoefte aan een aantal extra ervaren BIM-modelleurs en detaillisten. Voor de modelleurs hebben zij Powered by EGM benaderd. Op locatie in Rotterdam heb ik samen met het nieuwe team gewerkt aan dit omvangrijke project. Het werken op locatie versterkt niet alleen de efficiëntie (korte lijnen), maar ook de binding met andere collega’s. Samen werken aan één project geeft altijd weer dat speciale “er voor gaan gevoel”. MEI architecten heeft zijn locatie op de bovenste verdieping van de Schiecentrale, maar moest al snel uitwijken naar een dependance.

Goede hardware en software is prachtig, maar je hebt er niks aan zonder de juiste mensen

Het is altijd weer een uitdaging om dergelijk groot project goed op poten te zetten. Niet alleen programma technische zaken zijn belangrijk, maar vooral de juiste mensen. Je hebt een goed team nodig, een team dat op elkaar afgestemd is, waar de richtlijnen duidelijk zijn en één doel wordt nagestreefd. Team Fenix1 was een leuke club van enthousiaste en vakbekwame mensen.

Het BIM concept in optima forma

Intensieve samenwerking tussen architect, constructeur, installateur en aannemer binnen één model: het BIM- concept in optima forma. Met de Revit-server als middelpunt werd er gewerkt vanuit verschillende locaties door architect, constructeur en installateur. Op de server stonden de centrale modellen van iedere partij. De modellen waren onderling gekoppeld, zodat er één totaalbeeld ontstond. Iedere partij werkt realtime aan het model. Wijzigingen aan het model zijn dus altijd direct zichtbaar.

 

Onze taak was het bouwen van het bouwkundige model. Het bestaande model dat was opgezet door MEI architecten, werd volledig herzien. Ieder component werd opnieuw gemodelleerd en voorzien van de juiste parameters en data als codering, afmeting, eigenschappen en materiaal. Er werd nauw samengewerkt met ontwerpers en detaillisten om een zo goed en consistent mogelijk model op te bouwen. Iedere modelleur had zijn taak, vaak afgestemd op een categorie zoals gevels, ramen en deuren, trappen en galerijen. De op het eerste gezicht lijkende repetitie, bleek naar mate we langer met het model werkten steeds minder worden. Per stramien bleek toch iedere verdieping en iedere woning wel zo zijn specifieke eigenschappen te hebben.

Detaillering in Autocad

Er zijn nog veel voor’s en tegen’s als het gaat om het detailleren in Revit, maar ik geloof zeker dat dit in de toekomst gemeengoed gaat worden. Sterker nog, bij EGM detailleren we al jaren in Revit, maar de overstap lijkt in veel gevallen toch nog lastig. Controle van detail op model en vice versa is namelijk erg belangrijk. Als dit in hetzelfde pakket gedaan wordt, is dit veel gemakkelijker te onderhouden.

Clashrapportages

Clashreportages zijn erg belangrijk om in een vroegtijdig stadium de knelpunten al te tackelen. Om de twee weken was er overleg bij de aannemer en werd er gekeken naar het model. Met clashsoftware werden er clashreportages gemaakt, dat gaf een goed beeld waar de knelpunten zaten. Clashes van modellen intern, maar ook van model op model.

Van BIM naar papier

In het laatste traject van de uitvoering (half juni) moest alles op tekening terecht komen. Een enorme klus waarvoor extra mensen werden ingeschakeld. Alle output gaat nog steeds via het vertrouwde papier. Iets wat in de toekomst overbodig zal worden. Alle informatie zit namelijk al in het model. Alleen de manier om het inzichtelijk voor de man op de bouw heeft nog visie nodig.

Puntjes op de i

Nu ruim een jaar verder zetten we de puntjes op de i en kan er begonnen worden met de uitvoering. Het model en de tekeningen gaan de bouwplaats op. Ik ben heel benieuwd hoe het is om niet virtueel, maar actueel door het gebouw te lopen.

 

Johan van Esch

BIM-modelleur