De kracht van info-koppelingen

Mogelijkheden van data in een BIM voor opdrachtgevers en facility management

Mijn vader (destijds 57 en werkzaam bij IHC Kinderdijk) vroeg mij 7 jaar geleden wat ik nu eigenlijk precies voor werk deed. Ik antwoordde toen in al mijn onschuld en vol energie: ”Iets met BIM” (het modewoord van 2014). Waarna ik vervolgens compleet los ging op het voordeel van 3D modelleren en informatie die je vervolgens allemaal kan koppelen en extraheren uit datzelfde model... Zijn reactie vergeet ik nooit meer. Waar ik dacht dat hij zou zeggen: ”WOW Martijn! Jij bent vooruitstrevend bezig!” (iets wat ik toen echt dacht). Het veranderde volledig in het complete ”loser-gevoel” toen hij zei: ”Pfff... dat doen wij in de scheepsbouw al jaren!… Complete secties komen bij ons gecodeerd binnen van de verschillende werven en het past altijd!"

Bouw vs. maakindustrie

Nu weet ik wel dat de scheepsbouw-, vliegtuig- en auto-industrie wellicht iets anders in elkaar zitten dan de bouw, maar feitelijk is het natuurlijk van de zotte dat er nog steeds legio bedrijven zijn die op de ‘oude’ manier door blijven modderen... Tuurlijk zijn alle cijfers over de voordelen waar aan gerefereerd wordt ‘fictief’… maar eigenlijk zijn die cijfers helemaal niet de bottleneck waarom het stroef gaat. ‘Wat de boer niet kent, eet die niet’. Dat is meer waar het om gaat. De bouw is conservatief en niet innoverend.

Mind change

Nog geen 10 jaar geleden had nagenoeg niemand een telefoonabonnement van ca 25,- euro. Als ze mij toen hadden verteld dat ik 10 jaar later gewoon voor de ‘fun’ lachend zou betalen om onderweg de krant te kunnen lezen of om te weten wat mijn vrienden en familie doen in hun vrije tijd, (op een schermpje van 4 bij 8cm!), zou ik iemand ook voor gek hebben verklaard. Een innovatie waar ooit een paar mensen mee begonnen zijn en wat uitgegroeid is tot een wereldwijd fenomeen... nee nog sterker... een wereldwijde verslaving, een gewoonte! (Bedankt Nokia voor de ontdekking van de mobiele telefoon. Wat jammer dat jullie niks zagen in de swipe-wereld).

PSV en LED-verlichting

Onlangs zag ik een filmpje op YouTube van PSV waarin Philips ArenaVision werd onthuld. Een energiezuinig LED-veldverlichtingsysteem (verlicht volgens de internationale televisiezenders en sportfederaties) waarmee het ook mogelijk is specifieke delen van het veld of stadion uit te lichten.
PSV gaat de komende tijd de grenzen opzoeken. Mag bij een penalty de spot op het strafschopgebied en dus met licht worden gespeeld zoals bij toneel? Met geluid gebeurt dit al. Bij andere sporten, bijvoorbeeld bij het Amerikaanse basketbal, is een show met licht, geluid en video heel gewoon. Toon Gerbrands, algemeen directeur PSV, zei daarover het volgende: "We hopen op een brief van de KNVB dat het niet mag wat we doen. Dan kunnen we de discussie aangaan over wat wél mag." Niemand van de 35.000 toeschouwers zal de afgelopen jaren gemist hebben dat deze effecten er niet zijn. Maar nu ze er wel zijn opent het - als het is toegestaan - nieuwe deuren! (Het is sowieso goedkoper in gebruik en onderhoud)... Innoveren!

BIM Open 2015

Begin oktober had ik de eer om tijdens het BIM Open 2015 een duo-presentatie/lezing te geven, samen met Ballast-Nedam. Dit jaarlijks terugkerende congres had dit keer als thema ‘van Ontwerp tot beheer’, (dit keer) met name gericht op vastgoed, gebouwbeheer, corporatie, zorg en facilitair management. 

 

Van de ca 100 aanwezigen waren er echter maar een handjevol werkzaam in deze sector. Het is een conclusie van een al lange tijd aanwezige trend…. BIM is vooral het ‘feestje’ van de architecten, adviseurs en de aannemers. Opdrachtgevers en facilitair managers vinden het nog altijd een ‘ver van mijn bed show’, terwijl juist deze groep enorme stappen kan maken in BIM.

BIM is geen tekenpakket, BIM is geen clash-controle, BIM is Informatie in een Bouw Model!

Gekoppelde data

Dit wordt door iedereen gezegd, maar niemand hoort meer wat er nu werkelijk staat. Het gaat om de informatie, alle gewenste en denkbare informatie!! In theorie is er voor dit informatieverhaal helemaal geen model nodig, het kan zelfs een enorme database van gegevens zijn die ergens mee gekoppeld is. Het model is ‘slechts’ de kapstok, een bouwkundige representatie van data waarvandaan gebouwd kan worden. Er wordt bijvoorbeeld gepraat over een gebouw (ID1, i.e. Identificatienummer) met daarin een ruimte (ID2) welke de beschikking heeft over een bepaalde soort deur (ID3) met allerlei eigenschappen als ID4-ID10, KOMO certificaat, leverancier, onderhoudsvoorschriften, onderhoudsgeschiedenis enzovoorts.

 

Al deze informatie is multidisciplinair gekoppeld en heeft een relatie met elkaar. Zodoende weet iedereen, die de desbetreffende deur opzoekt, direct over welke deur het gaat, wat de eigenschappen zijn en wat voor onderhoud er aan gepleegd is, of nodig is. Dit is met BIM allemaal binnen handbereik. Ik durf met zekerheid te stellen dat het opvragen van deze informatie in een níet BIM-omgeving, de nodige tijd kost en dat elke keer weer. Dan heb ik het nog niet eens over het feit óf die opgevraagde informatie wel de laatste informatie is.

Waarom zou ik BIM nodig hebben, ik heb toch alle informatie die nodig is?

Veel opdrachtgevers of facilitair managers werken met ‘platte’, ofwel niet intelligente data die - in het beste geval - gekoppeld is aan DWG-onderleggers. Deze data is vaak ook verspreid over meerdere programma’s, die niet met elkaar in contact staan en dus geen relatie met elkaar hebben. Het zoeken naar een bepaald item, is dus nog niet zo makkelijk en kost veel tijd. Dit geldt voor elk onderdeel weer.

 

Terugkijkend naar het verhaal over de mobiele telefoon en de verlichting van het PSV stadion, is er een makkelijke brug te maken naar de opmerking ”Waarom zou ik BIM nodig hebben. Ik heb toch alle informatie die nodig is?” Ik schaar deze in de categorie ‘Nokia en Kodak’ en niet van deze tijd!

 

Ik nodig opdrachtgevers en facility managers dan ook uit om hun werkwijze kritisch tegen het licht te houden en de dialoog aan te gaan met partijen die volop met BIM bezig zijn. De huidige FM-systemen gaan niet voor niets mee in de BIM wereld... De adviserende en bouwende tak is er klaar voor!!