Steeds een stap vooruit

PbE: Progressief bouwen Evident

Complementaire oplossingen; ik vind ze fascinerend. De vanzelfsprekende aanvulling van het één aan het ander is prachtig om in kaart te brengen. En om toe te passen. Vooral als het een uniek antwoord op een unieke vraag is. Aangevuld met onverwacht verrassende meerwaarde. Dat is de missie die bij ieder ontwerp uiteindelijk resulteert in een uniek gebouw dat aan de verwachtingen beantwoordt. Liever nog: dat die verwachtingen overtreft. Want dan heb ik de vraag van de opdrachtgever juist beantwoord.

Toen EGM twee jaar geleden bekend maakte dat er een nieuwe tak aan ons bedrijf zou worden toegevoegd met de afkorting PbE, zei ik gekscherend: 'Dat staat voor Progressief bouwen Evident'. Nu de vernieuwde website online is, moest ik daaraan terugdenken. Want dat is hoe we met veel plezier aan onze opdrachten werken: altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Bouwen is een prachtig vak.

 

Eén logo. Drie statements. BIM + Inspirerend + Duurzaam. De weerspiegeling van wat ons beweegt.

 

“We BIM-men”, zoals we dat vandaag de dag noemen. We maken een levensecht digitaal gebouw dat naadloos aansluit op de wensen en eisen van de opdrachtgever. Waar ook wij trots op zijn. Waar we tegenwoordig al tijdens het ontwerp met de gebruiker met virtual reality over de digitale bouwplaats kunnen lopen, om met augmented reality samen tot de optimale oplossing te komen. En waarmee we onze adviezen over toekomstige mogelijkheden in gebruik, multifunctionaliteit en onderhoud zichtbaar maken. Met bijvoorbeeld Life Cycle Costing (LCC) voor het totaal of op gebouwdeelniveau, en overzichten met aantallen en m2’s-dagelijks onderhoud. Of periodiek. Op handeling. Of materiaal. En uiteindelijk een Elektronisch Gebouw Dossier (EGD). Met letterlijk één druk op de knop. Die informatie die de opdrachtgever wenst. Progressie in ons product. BIM plus.

 

Ons vak kenmerkt zich door onder andere creativiteit. Functionele oplossingen ontwerpen - in masterplan en detail - die bijdragen aan optimaal gebruik en beleving van de gebouwde leefomgeving van ons allemaal. Door de veelzijdigheid van EGM gebeurt dat door te sparren met collega's. Veelal specialisten op een bepaald vakgebied. Op de werkvloer. Cross over. En door het nauwlettend volgen van nieuwe ontwikkelingen. In de breedste zin van het woord. Om dat vervolgens te combineren. Zodat wij opdrachtgevers optimale oplossingen kunnen bieden. We laten ons inspireren. Steeds een stap vooruit.

 

In feite is ons werk het maken van architectonische gebruiksobjecten, die de tand des tijds voor kortere of langere tijd moeiteloos moeten doorstaan. In gebruik en beleving. Dat vraagt om kennis van zaken bij de keuze 'waar maken we het van'. Want wat wij nu besluiten, kan voor een nieuwe generatie een 'wat doen wij ermee' vraagstuk worden. Om dat te voorkomen, zijn we steeds op zoek naar nieuwe of juist authentieke oplossingen, die een verwachte of bewezen kwaliteit hebben, die - al dan niet gecombineerd - invulling geven aan de huidige visie op verantwoord en circulair bouwen. Zodat we ons rentmeesterschap op de juiste manier behartigen. Duurzaam.

 

PbE: Powered by EGM. Dat is natuurlijk de juiste benaming. En toch houd ik bij het uitoefenen van m'n vak vast aan wat er door m'n hoofd speelde. Omdat dat van ons mag worden verwacht. Zonder compromissen. Progressief bouwen, Evident.

 

Hans van Pelt, technisch ontwerper