Virtual Reality wordt Reality

Een blog over de ontwikkelingen en toepassingen van VR binnen de bouw

"Hoe is het nou eigenlijk om virtueel door je eigen gebouw te lopen?" Op 3 november was EasySee te gast bij EGM om ons te laten ervaren hoe het is om virtueel door een gebouw ‘te bewegen’. Hiervoor gebruiken zij een techniek waarbij je daadwerkelijk fysiek loopt in plaats van dat je de ervaring zittend achter een bureau beleeft. Een innovatieve ‘twist’ aan de al bestaande VR-technieken. De happening vond plaats ín ons eigen gebouw en dóór ons eigen gebouw! (een heus EGM ontwerp)

Virtual Reality

Virtual Reality (VR), Oculus en de daarbij behorende software zijn voor EGM architecten en Powered by EGM geen onbekende. Wij werken immers al geruime tijd met deze techniek en ontwikkelen hiermee ook zelf apps voor onder andere onze opdrachtgevers. Met de Oculus kun je op een ‘game-achtige’ manier door een gebouw lopen, de besturing is vaak via een game controller of keyboard. We maken daarnaast gebruik van Google Cardboard waarmee we een goede instap VR-ervaring kunnen bieden die inzicht geeft in het model of ontwerp.

Een-op-een door de virtuele ruimte lopen zonder gamecontrollers

De techniek die EasySee heeft ontwikkeld maakt het mogelijk één-op-één ofwel realtime door het VR model (gebouw) te lopen. Er wordt geen gebruik gemaakt van game controllers, maar als gebruiker loop je zelf door de ruimte. Voor een optimale ervaring heb je een grote, obstakelvrije ruimte nodig die vergelijkbaar is met de virtuele ruimte in het model. EGM heeft haar pand, dat door EGM in BIM is uitgewerkt, aangeleverd bij EasySee die dit vervolgens vertaald heeft naar diens techniek. Voor de medewerkers van EGM die deelnamen aan de demo was het een vreemde ervaring om virtueel rond te lopen in een gebouw dat ze zelf fysiek zo goed kennen. Wat aardig was om te zien is dat de ontwikkelingen met VR niet stil staan en dat EGM pioniert met hun producten en mogelijkheden. EasySee deelde met EGM hun plannen voor de toekomst over de techniek en welke mogelijkheden zij nog zien in de ontwikkeling hiervan.

VR staat niet stil en EGM pioniert mee 

De demo die wij als EGM hebben gezien geeft de mogelijkheid om in een VR model te lopen, maar is dit nog wel zo uniek? De HTC vive biedt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om vrij te bewegen in een ruimte. Ook wordt er bij de oplossing van EasySee naar een andere locatie gesprongen om te voorkomen dat men onnodig grote afstanden moet afleggen.

 

Stapje voor stapje komt de VR-wereld en de architectuur dichter bij zijn doel, namelijk vroegtijdig gezamenlijk op een toegankelijke manier een ontwerp verkennen of toetsen, zodat eventuele ‘fouten’ voorkomen kunnen worden. Of EasySee deze case gekraakt heeft zal de toekomst moeten uitwijzen, maar het is zeker een unieke manier om een ontwerp te ontdekken.

 

EGM architecten dankt EasySee voor deze zeer nuttige demonstratie. Het was bijzonder om letterlijk door ons BIM model te lopen in hun virtuele omgeving!