Workshop BIM Philips Lighting

De steeds prominentere rol van BIM binnen de bouwsector vraagt om vergaande samenwerking

Philips Lighting krijgt vanuit de markt steeds vaker de vraag om goede BIM-oplossingen. Reden om een aantal bedrijven uit te nodigen die al ruime ervaring met BIM hebben om expertise en ervaringen uit te wisselen. Voor EGM reisden BIM-manager Barry van Kleef en Revit-specialist Johan van Es af naar de High Tech Campus in Eindhoven. Naast Powered by EGM gaven ook Sligro, BAM en Unica hun visie op BIM.

BIM is the way to go

Na een korte introductie door Chris Damkat van Philips Lighting, trapte Menno de Jong (director Digital Construction bij BAM) de dag af. Hij presenteerde de bedrijfsstatistieken en de door BAM ge-BIMde projecten. De toepassing van BIM heeft bij BAM al lang geleden intrede gedaan en blijft volgens Menno de Jong “the way to go” voor toekomstige projecten.

BIM vanuit de praktijk

BIM-manager Barry van Kleef ging in zijn presentatie dieper in op het concept BIM en de voordelen van het Bouw Informatie Model. Hierbij passeerden verschillende cases de revue van projecten die (Powered by) EGM over de jaren in BIM heeft uitgewerkt.   

 

In een interactieve demonstratie werd ingegaan op de mogelijkheden van Enscape en Virtual Reality (VR), één van de specialismes van (Powered by) EGM. Omdat de presentatie niet voor niets bij Phillips Lighting plaatsvond werd speciaal voor de meeting het BIM-model van Gebouw S Radboudumc voorzien van verlichting.

 

Naast uplighters gericht op de noordgevel en downlighters boven de entree, werden virtueel ringvormige armaturen met verschillende afmetingen en kleuren op verschillende hoogte opgehangen in het centraal atrium. Dit geeft een prachtig effect op de grote glazen liftschachten en het glazen dak in het atrium. Door het tijdstip virtueel te wijzigen, komt de verlichting tot leven en is het mogelijk om binnen het BIM een lichtplan te testen.

Meer doen in minder tijd

Een partij die nog aan het begin van BIM staat maar wel een duidelijke visie heeft, is de Sligro Food Group. Momenteel bouwen zij volgens het traditionele lineaire bouwproces, maar in de toekomst willen ze alles in BIM aanleveren en geleverd krijgen. Een pakkende uitspraak van Paul van Roon van Sligro is dan ook: “We willen meer doen in minder tijd, zonder harder te hoeven werken”.

 

De rode draad in zijn presentatie was de vraag aan de markt. “We hebben dit, we willen dat. Philips, los het voor ons op”. Een duidelijk verhaal van een bedrijf dat aan de BIM-wereld vraagt om met oplossingen te komen op het gebied van content en BIM-service. 

AR als hulpmiddel bij onderhoud

Gerwin Kopershoek (informatiemanager bij Unica) had een duidelijke visie op wat Unica doet en wil gaan doen met BIM binnen de installatiebranche. Interessant is de toepassing van Augmented Reality (AR), waarbij computerbeelden over de werkelijkheid worden geprojecteerd. In een bijna science-fiction-achtig filmpje was te zien hoe een servicemonteur met behulp van AR door een gebouw wordt geloodst om een reparatie uit te voeren. Slechts één van de vele mogelijkheden van AR.

 

De workshopsessie werd afgesloten door Chris Damkat van Philips Lighting.  

De toekomst van BIM

De verschillende gekozen invalshoeken laten opnieuw zien dat BIM een steeds prominentere rol inneemt binnen de bouwsector. Van architectenbureau tot opdrachtgever en van aannemer tot leverancier. Er verschijnen continue slimmere tools op de markt, waarmee real time analyses gemaakt kunnen worden, die eerder vaak uit tijdsoverwegingen achterwege bleven. Door te participeren in workshops volgt (Powered by) EGM de laatste ontwikkelingen op het gebied van BIM op de voet en draagt actief bij aan de verdere ontwikkeling.

Nieuwsgierig?

Meer weten over wat BIM voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met de BIM-experts van Powered by EGM.