Justitieel Complex Zaanstad

RVB BIM Norm als een prestatie-eis in de outputspecificatie

Nadat we eerder het BIM management verzorgden voor de Hoge Raad met als resultaat het behalen van de RVB BIM Norm, levert EGM met het Justitieel Complex Zaanstad het tweede project in Nederland op volgens de RVB BIM Norm. De RVB BIM Norm is opvallend snel

Om aan de RVB BIM Norm te voldoen moeten permanent actuele bouwwerkinformatieproducten ter beschikking gesteld en verwerkt worden, zoals bijvoorbeeld gebouwmodellen en tekeningen met de informatie zoals de norm die voorschrijft. De coördinerende rol van EGM als BIM-model beheerder was hierbij van groot belang. De 3D-modellen van EGM, in samenhang met de hieraan gekoppelde 3D-modellen van de in het consortium Pi2 werkende partners, werden voortdurend ten opzichte van elkaar beoordeeld en door middel van verificatiesystemen gemonitord en getoetst aan de RVB BIM normen van het Programma van Eisen.

Voorschrijven BIM norm

Het Rijksvastgoedbedrijf gebruikt Building Information Modelling (BIM, of Bouwwerk Informatie Model) voor het verzamelen van concrete, betrouwbare en uniforme informatie over de gebouwenvoorraad. Om dit ook in de toekomst te waarborgen schrijft ze de RVB BIM Norm voor. Bij het JC Zaanstad paste het Rijksvastgoedbedrijf de RVB BIM Norm toe als een prestatie-eis in de outputspecificatie.

 

Door mee te denken waarom de RVB BIM Norm zo belangrijk is en een open dialoog te houden met het Rijksvastgoedbedrijf kregen we gedurende de uitwerking van het ontwerp een beter inzicht in de klantvraag. Hierdoor kon het consortium Pi2 waarbij EGM de hoofdarchitect was, de RVB BIM Norm optimaal integreren en effectiever afstemmen binnen het project.

RVB BIM Norm breder ingezet

Inmiddels maakt het Rijksvastgoedbedrijf niet meer als enige gebruik van de RVB BIM Norm. Diverse opdrachtgevers, waaronder ziekenhuizen, nemen de RVB BIM Norm of een variant hiervan over. De RVB BIM Norm geeft actuele, concrete en betrouwbare informatie over gebouwen in beheer. Iedereen werkt zo met dezelfde informatie en het dwingt alle partijen om gestructureerd samen te werken.

 

Het Justitieel Complex Zaandam is uitgewerkt binnen het consortium Pi2, een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam en Royal Imtech, waarbij EGM verantwoordelijk was voor de architectuur van het complex én de bouwkundige uitwerking van het ontwerp in een BIM-model.