Virtual Reality biedt nieuwe kansen

Virtual Reality biedt nieuwe kansen voor ontwerpers en opdrachtgevers

Het gebruik van Virtual Reality (VR) tijdens projecten is niet meer weg te denken. Al jaren maken we gebruik van een digitale omgeving en de volwassenheid van deze technologie neemt nog steeds verder toe. VR is niet alleen voor gaming, maar heeft ook zeker zijn plaats in zakelijke toepassing gevonden.

De eerste virtuele stappen

Virtual Reality (VR) biedt unieke mogelijkheden om samen met onze opdrachtgevers vroegtijdig de impact van een ontwerp te ervaren. Wij startten in 2014 met de Oculus Rift een onderzoek naar de mogelijkheden van VR in het ontwerpproces, vooral ter ondersteuning van het overleg met de opdrachtgever en gebruikers. De markt had op dat moment geen tools beschikbaar voor architecten om de content te presenteren in een VR-bril. We hebben toen naar de gaming-industrie gekeken en met de Unity game-engine onze eerste innovatieve stappen in de virtuele belevingswereld gezet.

 

Huidige toepassingen van VR

Virtual Reality wordt vaak gezien als één van de visualisatie-opties, maar dat doet geen recht aan de ultieme mogelijkheden die VR de architect én opdrachtgever kan bieden. Met VR kun je niet alleen rondkijken in een 3D-model; je kunt het ontwerp ook ervaren door de ogen van bijvoorbeeld een kind of iemand in een rolstoel, door met variabelen zoals ooghoogte te variëren. Zo beleef je het ontwerp op een andere, meer natuurgetrouwe, manier en stel je jezelf in staat nieuwe inzichten op te doen dan op basis van je eigen waarneming alleen. Ook kan je ontwerpvarianten realistischer beoordelen. Hoe ziet een ruimte er uit met meer daglicht? Wat is de impact van een kleur op de ruimte? Hoe 'voelt' die grote ruimte aan of, eenvoudiger, kun je zien wat je wilt zien en kan je grijpen wat je wilt vastpakken?

 

We onderscheiden 3 VR-niveaus

Er is niet één detailniveau voor alle VR-projecten. We proberen altijd de beste oplossing te kiezen voor de vraag die we krijgen. We onderscheiden drie niveaus van Virtual Reality:

  • het eerste niveau is VR op je smartphone of beeldscherm. Via een speciale website kunnen opdrachtgevers of medewerkers een virtueel kijkje nemen in hun nieuwe omgeving. Men krijgt een ruimtelijke ervaring die wij, in overleg, vanaf een vast standpunt hebben bepaald;
  • het tweede niveau vereist een echte VR-bril, zoals bijvoorbeeld de Meta Quest 2. Samen met de ontwerper ‘loopt’ de gebruiker door de kamer, het laboratorium of het klaslokaal. De gebruiker heeft de VR-bril op en navigeert door het ontwerpmodel. Het 3D-model wordt in real-time omgezet;
  • het derde niveau biedt de grootst mogelijke vrijheid en interactie. De volledige ervaring wordt gebouwd om te exploreren in Virtual Reality. Zo kan de eindgebruiker rondlopen, zonder kabel, binnen een fysieke begrenzing van 8x8 meter én kan de gebruiker interacteren met de virtuele omgeving. Men kan objecten verplaatsen of omwisselen, kleuren veranderen en details tonen. Door de toevoeging van geluid komt de omgeving nog meer tot leven.

 

De toekomst van VR

Met Virtual Reality door een nog niet gebouwd ontwerp lopen, is voor ons de eerste stap naar de ultieme ontwerpbeleving voor ontwerper, opdrachtgever en eindgebruiker. Met geanimeerde elementen, zoals deuren die open en dicht gaan en geluid, verhogen we het realiteitsniveau van de ervaring. En met het toevoegen van interactieve elementen in de omgeving kun je de ervaring van een gebruiker verder verbeteren en boven het rondlopen uittillen.

 

Snellere hardware, scherpere brillen en betere software verlagen de drempel voor goede VR steeds verder. In een VR-omgeving komt meer detail, meer interactie en komt de omgeving steeds dichterbij de realiteit. Uiteindelijk leidt VR tot een volledig nieuwe benadering van het ontwerpproces en interactie met opdrachtgevers en gebruikers.