Glazen bol! Corona en Glasgow

Vincent Ketting in zijn column voor Bouwwereld

De laatste column van 2021 alweer, het is bijna kerst. Als financieel eindverantwoordelijke van ons bureau ben ik bezig met de afsluiting van 2021 en de begroting voor het volgende jaar. Een bijzonder jaar was het.

Ook dit jaar mochten we werken aan mooie opdrachten en zijn veel van de projecten die vorig jaar werden uitgesteld opgestart, of volgt dit op korte termijn. Corona zorgde en zorgt continu voor het versoepelen en aanscherpen van regels. Regels die ervoor zorgen dat we doorlopend moeten schakelen tussen thuiswerken en (deels) terug naar het bureau, mondkapjes op en af, coronapas wel/niet, binnen/buiten, alleen horeca of op vele plekken tonen. Het is ontzettend jammer dat het nodig is. Net voor de laatste aanscherpingen bruiste het namelijk enorm; de dynamiek op kantoor, bij een borrel en op een feestje, die we zolang hadden gemist, was weer even terug. Heerlijk om te ervaren.

 

Ieder jaar bezoek ik de Expo Real in München. En ondanks de restricties was het toch fijn om er te zijn. Lopend over de beurs moest het mondkapje op, stands waren alleen toegankelijk met een vooraf gemaakte afspraak, en alleen zittend mocht het mondkapje af. Daarentegen was het op de Provada als vanouds. Even konden we ervaren hoe het ook alweer was. Totdat een paar dagen later het stijgende aantal besmettingen roet in het eten gooide. Grote, uitbundige bijeenkomsten lijken dit jaar niet meer mogelijk. Personeelsfeestjes en sinterklaasintochten worden afgelast, en ook carnaval wordt al afgelast. Nog even en een (deel-)lockdown is onontkoombaar.

 

In onze begroting 2022 houden we niet uitdrukkelijk rekening met de impact van coronamaatregelen. We zijn geen luchtvaartmaatschappij of ziekenhuis, daar is de impact majeur. Bij ons gaat veel werk, soms afgeslankt of vertraagd, toch door. Het is dan ook lastig om te anticiperen op onbekende maatregelen die mogelijk in 2022 gelden. Belangrijk is dat we creatief blijven. Zowel richting onze opdrachtgevers als richting onze medewerkers om het werk kwalitatief hoog, efficiënt en aangenaam te houden.

 

Voor mezelf heb ik het al geaccepteerd, het coronavirus is er en blijft voorlopig. De vraag is welke invloed het gaat hebben op ons dagelijks leven? Dat geldt natuurlijk ook voor een andere externe invloed, zoals voor het akkoord van Glasgow. Daar gaan we volgend jaar zeker mee te maken krijgen. Het terugdringen van de opwarming van de aarde wordt met versnelde maatregelen aangepakt en zorgt voor een verandering in de bouw en alles wat daarmee te maken heeft. Niet alleen de wijze waarop we gebouwen ontwerpen en bouwen maar ook het gebruik ervan moet anders. Nu zie je bijvoorbeeld al het effect van de hogere realisatiekosten door stijgende energieprijzen, met een grote impact op productie- en transportkosten. Op alle fronten zal Glasgow invloed gaan hebben op ons vak.

 

Ik ben van mening dat architecten een grote rol hebben in de energietransitie die we moeten ingaan. Echter, de overheid moet de lat echt hoger leggen. Al lang denk ik dat verduurzamen alleen werkt als de overheid het voortouw neemt. Daarmee bedoel ik vooral dat verlaging van CO2-uitstoot met maatregelen moet worden afgedwongen. Alleen op die manier worden bedrijven en burgers aangespoord (zelfs verplicht) om te verduurzamen. De gevolgen van het akkoord zijn nog niet te overzien maar de uitdagingen zijn enorm. Op dit moment kan ik alleen maar over mijn glazen bol wrijven.

 

Ik wens een ieder een fijne kerst en een mooie jaarwisseling toe.

 

#7 2021 | De column van Vincent (partner EGM architecten) is te lezen in elke editie van Bouwwereld - de wereld achter architectuur en bouwtechniek. [deze column is op 10 november geschreven]