Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom

Vincent Ketting in zijn nieuwste column voor Bouwwereld

Nog steeds hoor ik architecten zeggen dat Artificial Intelligence een groot gevaar is voor het voortbestaan van ons vak. Waarom? – denk ik dan. Je moet het omarmen, leer er mee omgaan en vooral niet wegkijken want dan, ja dan wordt het een bedreiging, juist omdat je er niet mee kunt werken. Het is hetzelfde als de digitalisering van het tekenproces, of de BIM-ontwikkeling zo’n 15 jaar geleden. Het is geen gevaar, het is een tool. Zoals het wijsje luidt, “men lijdt meestal nog het meest door het lijden dat men vreest”… Dit krijg je als je om de hete brij heen blijft draaien.

 

Laatst las ik een interessant artikel in de Volkskrant over toepassing van AI en dan met name ChatGPT in het onderwijs. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt door, laten we zeggen, ‘luie studenten’ om snel resultaat te krijgen. Eigenlijk is dat juist waarom je het moet aanmoedigen. In het artikel liepen de mening van docenten uiteen. Wat te doen? Weren uit de schoolbanken of juist omarmen en ervoor zorgen dat de studenten AI leren gebruiken. Immers, dat wordt ook van hen verwacht als ze de arbeidsmarkt betreden. De ontwikkeling van AI in bedrijven komt juist bij die groep jongere medewerkers vandaan. Laat hen ermee omgaan en het gaat vliegen. Bij ons is dat ook niet anders. Leer als bedrijf ermee omgaan en het op een goede manier in te zetten!

 

Het gevaar zit ‘m toch niet in het toepassen van ChatGPT, maar in het verkeerde gebruik ervan of er juist helemaal niet mee om leren gaan.

 

Het gevaar zit ‘m toch niet in het toepassen van ChatGPT, maar in het verkeerde gebruik ervan of er juist helemaal niet mee om leren gaan. In een eerdere column schreef ik al dat AI niet te stoppen is. Het gaat een groot deel uitmaken van ons leven. Op dit moment wordt er in elke sector gekeken naar de ontwikkelingen en de impact op het eigen werkgebied. Uiteraard zijn er beroepsgroepen die moeten waken voor hun voortbestaan, neem nu bijvoorbeeld de advocatuur of accountancy. Met deze data- en cijfer-gedreven beroepen kun je heel eenvoudig automatiseren en zeker met gebruik van AI kunnen ondernemers steeds meer zelf regelen. Regels op dit gebied zijn namelijk zwart/wit, er is jurisprudentie etc. Ik zeg, ‘data laden in een adviespakket en met een druk op de knop heb je het beste advies paraat.’ Of zit het hier toch ook anders?

 

Voor creatieve beroepen is dat toch sowieso anders. En nu is het zo dat architectuur nogal een creatief vak is. Je kunt veel data toepassen om een zo efficiënt mogelijk gebouw te ontwerpen maar is het daarmee ook een fijn gebouw? Nemen we niet liever genoegen met een iets minder efficiënt gebouw maar waar het wel fijn verblijven is… Gebouwen moeten aan zoveel eisen voldoen. Met alleen data-gegenereerde ontwerpen gaan we het niet redden. We kunnen de data wel gebruiken, dat doen we binnen ons bureau al geruime tijd. Dit levert ons zeker nieuwe inzichten op en gebouwen worden er echt wel beter van. Maar gelukkig is het oog van de meester (architect red.) ook nodig om een fijn gebouw te ontwerpen.

 

Ik heb nog geleerd om perspectieven met de hand op te zetten en met aquarelverf en krijt in te kleuren. Met de komst van het 3D CAD-tekenen was ik in staat om snel mooie onderleggers te genereren om vervolgens overheen te kunnen schetsen. Later kleurden we deze met de computer in en plakten we digitale afbeeldingen van personages erin. Met de huidige rendersoftware kun je bewegende beelden genereren en kun je met een AI-module personen toevoegen aan een foto. Ik zie AI niet anders dan een verlengstuk van deze tools. Alle ter ondersteuning van het genereren van het beoogde beeld. Want zeg nu eerlijk, Vincent van Gogh schreef ooit “Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom.” Toch niet andersom?

 

Illustratie: Heidi Sairanen

 

#2 2024 | De column van Vincent (partner EGM architecten) is te lezen in elke editie van Bouwwereld - de wereld achter architectuur en bouwtechniek.