BIM-men in de tropen

Het gebruik van Revit-BIM bij het nieuwe Academisch Ziekenhuis Suriname in samenwerking met FIRM Engineering

Een blog over het gebruik en de ervaringen met Revit-BIM bij het uitwerken van het ontwerp van het nieuwe Academisch Ziekenhuis Suriname. Het samenwerken met het lokale ingenieursbureau FIRM Engineering was daarbij een extra dimensie. Onze kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheidszorg worden niet alleen binnen Nederland ingezet, maar ook steeds vaker in het buitenland. Zo acteert EGM tegenwoordig ook in Afrika, Indonesiƫ, het Midden Oosten, het Verre Oosten, Antillen en Suriname.

Academisch Ziekenhuis Paramaribo

In 2013 is EGM benaderd door FIRM Engineering (FIRM) om te participeren in het ontwerp voor een vernieuwd, modern academisch ziekenhuis in Paramaribo. Het is ruim 50 jaar geleden dat er voor het laatst een ziekenhuis is gebouwd in Suriname. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moet getransformeerd worden naar een Academisch Medisch Centrum voor geheel Suriname: het AMC-SU.

Suriname is toe aan een nieuw en modern ziekenhuis. Faciliteiten zijn verouderd en de omstandigheden kunnen wij zeker niet patiëntvriendelijk noemen en vormen geen stimulerende werkomgeving voor medici en verplegenden

Dankzij het hoge niveau van de Nederlandse gezondheidszorg en de ruime ervaring van EGM met het ontwerpen van efficiënte en effectieve gezondheidszorggebouwen, kunnen wij bij het realiseren van het nieuwe AMC-SU een belangrijke rol spelen.

Samenwerking met lokale partij FIRM Engineering

De samenwerking met het lokale multidisciplinaire bureau FIRM Engineering is een belangrijke factor. Elk land heeft zijn eigen regels en processen. Wanneer men daar de weg niet in weet te vinden, kan het een tijdrovende en demotiverende ervaring worden. FIRM is een jong en enthousiast bureau dat binnen Suriname de laatste jaren flink aan de weg timmert. Daarbij hebben zij diverse mooie projecten gerealiseerd. FIRM heeft echter niet veel ervaring met projecten in de gezondheidszorg. Dit is dan ook de reden om EGM en installatieadviseur Valstar Simonis als partners bij het project te betrekken.

BIM-men in Suriname

Het nieuwe AMC-SU is een mooie uitdaging voor zowel FIRM als EGM, waarbij we gebruik kunnen maken van elkaars kennis en vaardigheden. Binnen Suriname is BIM nog een weinig gehoord begrip, maar bij FIRM leeft het zeker. Zij wil graag voorop lopen en proberen de bouwkolom mee te krijgen en te enthousiasmeren. Een groot nieuw ziekenhuis is daarbij een uitgelezen kans. Zo werd de gedachte om het ontwerp van het AMC-SU volledig in BIM uit te gaan werken geboren. FIRM voor de constructie en de installatiecomponenten (W&E), ondersteund door Valstar Simonis voor specifieke complexe medische afdelingen. EGM voor het uitwerken van het Programma van Eisen en de bouwkundige inpassing, inclusief alle medische inrichting.

 

Bij FIRM Engineering is inmiddels al een aantal mensen begonnen met de eerste stappen in Revit. Er werd al gepionierd bij een aantal kleinere projecten; sommige al gerealiseerd, sommige synchroon aan het traditionele proces (uitwerking in AutoCAD), op te zetten in Revit. Hierbij is ook in de avonduurtjes flink doorgewerkt om de software eigen te maken, en werd er vaak onderling overlegd over dingen waar ze tegenaan liepen.

 

EGM werkt al sinds 2008 met Revit en heeft veel kennis opgebouwd met BIM bij diverse ziekenhuizen en utilitaire (overheids-) gebouwen. Zelf ben ik in 2013 betrokken geraakt bij het Hospital Nobo Otrobanda te Curaçao. Eveneens een nieuwbouwziekenhuis waarbij met de diverse betrokken partijen in een DBFMO-constructie gewerkt wordt in een volledige BIG-BIM omgeving. Alle modellen staan 'real time' met elkaar in contact. De ervaringen die ik daar heb opgedaan komen uitstekend van pas bij het uitwerken van het AMC-SU.

 

FIRM wilde graag gebruik maken van de expertise bij EGM op het gebied van de bedrijfsimplementatie van Revit/BIM. Met al die ervaringen zijn we bij EGM tot inzicht gekomen hoe we bepaalde processen hebben moeten herstructureren en hebben we geleerd wat wel en wat niet te doen bij het uitwerken van grote en complexe projecten met Revit/BIM.

 

Delen van onze BIM kennis

Vorig jaar ben ik gevraagd een groep enthousiaste BIM’ers in spé bij FIRM Engineering twee weken lang te ondersteunen om zoveel mogelijk van de kennis en expertise van EGM, vooral met betrekking tot grote projecten van 30.000m2 en groter, te delen. Dit om het implementatietraject optimaal te laten verlopen en niet in dezelfde valkuilen te stappen. Om zodoende FIRM Engineering klaar te stomen voor een goede start van, onder andere, het nieuwe AMC-SU. Hier heb ik niet lang over hoeven na te denken; het leek mij een enorm interessante en leuke uitdaging. Een kleine maand later zat ik in het vliegtuig voor een 9 uur durende vlucht naar Paramaribo. Met de laptop in de hand en een koffer vol met cursusmateriaal en voorbeelden op stap naar Suriname. Na ingechecked te hebben in het Torarica hotel, ben ik op maandag naar het kantoor van FIRM Engineering gegaan. Het is toch wel een compleet andere beleving wanneer je 's ochtends wakker wordt met het zonnetje hoog aan de hemel en geniet van een heerlijk ontbijt onder de palmbomen.

 

Na een kennismakingsronde en diverse gesprekken over de ervaringen en vooral visie over BIM, ben ik samen met enkele nauw betrokken medewerkers in hun pilotmodellen gedoken, en heb daarvan mijn bevindingen op papier gezet om met hen te bespreken. Zoals de meesten van jullie wel weten heeft BIM een behoorlijk steile leercurve en vergt het enige tijd om alle begrippen, processen en methodieken te begrijpen en onder de knie te krijgen.

Wat vanzelfsprekend is in Nederland, is dat niet per definitie in Suriname

Voor het BIM proces is het belangrijk te weten wat begrippen als NL-Sfb en Stabu betekenen. In Suriname zijn deze termen geen gemeengoed, dus zomaar één op één de Nederlandse werkmethodieken implementeren is geen vanzelfsprekendheid. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd de bouwstandaarden van Suriname en de eigen bureaustandaard van FIRM te respecteren. Vragen die ik dan dus ook regelmatig terug kreeg uit de groep is hoe wij dat doen bij EGM en waarom. Dit heeft mij ook geleerd om met een gezonde dosis objectiviteit naar onze eigen organisatie te kijken. Ik stel het erg op prijs wanneer mensen kritisch nadenken over het proces en over het waarom. Regelmatig betrap je jezelf erop dat je toch veel zaken automatisch doet ‘omdat het hoort of altijd zo gaat’. Maar waarom? Wat is de reden? En is die methode dan wel de meest voor de handliggende? Zeker nu BIM volledig in ontwikkeling is, waarbij het koppelen van bestekken aan het model of werksoortenmethodiek versus de bouwsystemen- of elementenmethodiek aan de orde is.

 

Waar tijdens mijn verblijf in Paramaribo vooral de focus op heeft gelegen, is het opzetten van het model dat met name geschikt is voor de grote projecten. Het werken met worksets, gelinkte modellen, het consequent modelleren, juist gebruik van de family categorieën en consequent gebruik van parameters. Dit begrijpen is in mijn optiek de basis van waaruit men verder kan ontwikkelen. Daarnaast is er energie gestopt in het opzetten van een template en een bibliotheek, conform de Surinaamse en bedrijfsstandaarden. Beide onderdelen, voor het werken met Revit/BIM, welke groeiprocessen zijn en daarmee ook altijd in ontwikkeling zullen blijven.

 

 

Al met al kijk ik met veel plezier terug op mijn tijd in Suriname, waar ik FIRM heb mogen steunen in de ontwikkelingen op het gebied van Revit/BIM en waarmee we een mooie samenwerkingstijd tegemoet gaan voor het nieuwe AMC-SU!

 

Barry van Kleef