Jaarverslag+

Vincent Ketting in zijn nieuwste column voor Bouwwereld

Op het moment van schrijven, zo vlak voor de kerstdagen, ben ik mij aan het beraden op het schrijven van het financiële jaarverslag. Een van de verplichte nummers als financieel eindverantwoordelijke. Samen met onze financiële afdeling verzamel ik ieder jaar de benodigde data om dit verslag zo volledig mogelijk te kunnen schrijven. Daarbij probeer ik een zo breed mogelijke weergave van het afgelopen jaar te geven zodat het voor de lezers een duidelijk beeld geeft van het reilen en zeilen van het bureau. In het verslag schrijf ik soms, niet altijd, een alinea over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Soms zeg ik er bewust bij, niet omdat hier soms geen aandacht voor is maar omdat we juist soms iets bijzonders te melden hebben. We zien onze inspanningen met betrekking tot duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen namelijk als een vanzelfsprekendheid. Alleen als we denken ‘nu doen we iets bijzonders’, dan schrijven we het op.

Laatst las ik dat per 2025 er een verplichting voor grote bedrijven komt voor rapportage met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De keuzevrijheid om dit ‘soms’ aan het jaarverslag toe te voegen gaat er dan dus af. Dat zette mij aan het denken.

De verplichting komt er in het kader van de Europese Green Deal en volgens het concept Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die in 2021 is gepubliceerd en in 2022 door de Europese Unie is aangenomen. Deze CSRD verplicht bedrijven meer en op gestructureerde wijze te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu en dient zelfs door een accountant geverifieerd te worden. Beursgenoteerde bedrijven hebben de verplichting al vanaf 2024 en vanaf 2025 (dus over het financiële jaar 2024) moeten grote bedrijven hier ook aan voldoen. Zij moeten dan als ze twee van de drie criteria overschrijden (bijv. meer dan 250 medewerkers). De CSRD stelt eisen ten aanzien van onder meer milieu, sociale verantwoordelijkheid, mensenrechten, anti-corruptie en diversiteit in de besturen van de bedrijven etc. Voor overige bedrijven werkt men aan een light versie.

 

De vrijblijvendheid over iets wel of niet noteren in het verslag is dus op termijn voorbij. Voor ons als architectenbureau, en iedereen in de bouwkolom, ontkomen we er niet aan om kennis met betrekking tot duurzaamheid up-to-date te houden én ook in te zetten als dit mogelijk is. Steeds minder vaak, maar het gebeurt nog steeds, stranden de ideeën voor duurzaamheid vanwege kosten. De komst van de CSRD is goed, het zijn de onderwerpen die ik graag in het jaarverslag terug wil zien van ons bedrijf. Wel betekent het voor bedrijven dat er meer data moet worden verzameld. Ook over onderwerpen waar men eerder niet of minder mee bezig was. Afgezien van het extra werk dat deze rapportage oplevert hoop ik oprecht dat er op deze wijze meer aandacht komt voor duurzaamheid en de andere onderwerpen in de breedste zin van het woord en dat het juist een vanzelfsprekendheid wordt voor bedrijven om meer aandacht te hebben voor o.a. duurzaamheid.

 

Men beraadt zich nog over de verslaglegging voor niet beursgenoteerde MKB bedrijven waar ons bureau bij hoort. Er zal mogelijk een light versie komen van deze CSRD die beter uitvoerbaar is voor de MKB bedrijven. Hoe deze eruit komt te zien is nog niet bekend.

Ik ga mij alvast voorbereiden op wat er nodig is om het verslag van dit jaar CSRD proof te maken en vanaf volgend jaar de extra data te gaan verzamelen waar wij uiteindelijk in 2025 mee aan de slag moeten.

 

#1 2023 | De column van Vincent (partner EGM architecten) is te lezen in elke editie van Bouwwereld - de wereld achter architectuur en bouwtechniek.