Vakmanschap

Vincent Ketting in zijn nieuwste column voor Bouwwereld

Meer dan 10 jaar geleden ben ik als partner toegetreden bij EGM architecten. Ik zeg altijd voor de grap dat ik herintreder ben, ook een beetje verwijzend naar een reclame met garnalenpellers van de Gouden Gids van 20 jaar geleden. Een ‘herintreder’, omdat ik 20 jaar geleden ook al bij EGM werkzaam was. Destijds verantwoordelijk voor 2 ziekenhuisgebouwen voor het Radboud UMC. Dat was een flinke en vooral complexe opgave, namelijk omdat in deze gebouwen OK- en IC-afdelingen gehuisvest moesten worden, inclusief back office, een Spoedeisende Hulppost en een grote afdeling voor Radiologie – en om het geheel af te sluiten een helidek op één van de gebouwen. Daarvan heb ik destijds het schetsontwerp mogen begeleiden en daar hebben we met een groot adviseursteam zo’n 2 jaar over gedaan. Een leerzaam, mooi en intensief proces was het zeker. Toch heb ik toen besloten om even iets anders te gaan doen buiten EGM.

Enfin, toen ik terug kwam in het oude nest, net na de financiële crisis, worstelden architectenbureaus met het feit dat men vooral afscheid had genomen van technische kennis, waardoor architectenbureaus veelal ontwerpbureaus waren geworden. Nu moet je weten dat EGM van oudsher altijd een bureau is geweest, dat de technische kennis nodig heeft gehad om de vooral grootschalige complexe opgaven te kunnen realiseren. Er ontstond nu echter een nieuw fenomeen, namelijk dat door de fragmentering in de architectenopdrachten er voor de bureaus wel werk voor de ontwerpers overbleef, maar men vervolgens voor de technische uitwerking naar een facilitair bureau ging.

 

Wij hebben toen besloten om de technische kennis in huis te houden, en nagedacht over de vorm waarin we dat zouden kunnen doen. Wij hechten nu eenmaal grote waarde aan vakmanschap – inhoudelijke kennis van het vak, de maakbaarheid voorop. Daarom zou EGM een totaalbureau moeten blijven. Het was zeker niet eenvoudig en zelfs sprokkelen naar dat specifieke werk in het begin. Om meer ‘body’ te geven aan de technische disciplines zijn we het nog professioneler gaan aanpakken. We zijn een separaat label gestart dat met onze technische kennis de markt op is gegaan. Nu, na 10 jaar, is het een goed lopend onderdeel van ons bureau. We hebben onze technisch ontwerpers aan boord kunnen houden en kunnen jonge architecten opleiden voor het werk waar wij voor staan, leveren van topkwaliteit. Een win-win situatie!

 

Wij hechten nu eenmaal grote waarde aan vakmanschap – inhoudelijke kennis van het vak, de maakbaarheid voorop.

 

Zo blijven we in staat goede concepten maakbaar te ontwerpen en ook nog eens zodanig dat het ontworpen beeld overeind blijft. En dit doen we dus niet alleen voor onze eigen ontwerpen, maar ook voor die van andere architecten.

 

Volgens Darwin’s The Origin of Species is het niet per se de meest intelligente soort die overleeft, en niet de sterkste soort, maar de overlevende soort is degene die zich het beste kan aanpassen aan de continu veranderende omgeving waarin hij zich bevindt... Deze stelling wordt veel geciteerd, en is zeker van toepassing op het bovenstaande. Het is in essentie hetgeen waarop EGM in de afgelopen 50 jaar heeft kunnen voortbouwen.

 

Het afgelopen jaar heb ik veel gesprekken gevoerd met oud-partners en medewerkers die ook al heel lang bij ons bureau werken of gewerkt hebben. Het is verassend om te horen dat de organische aanpassing van de organisatie van alle tijden is. Kijk bijvoorbeeld eens naar het lichtgewicht space frame, reeds in de jaren ’60 ontwikkeld door twee van de grondleggers van EGM, Eijkelenboom en Middelhoek. Of de RiverSnake, een uitvinding van voormalig partner Freek Prins, die ook wilgentenen geluidsschermen heeft ontwikkeld die ook door Rijkswaterstaat zijn uitgevoerd op diverse plekken. Ons bureau heeft ook eigen constructeurs gehad, een afdeling voor brandveiligheid en bouwfysica en EGM onderzoek, later onze R&D-afdeling. Door de jaren heen is er veel veranderd, en altijd met dezelfde gedachte: de continuïteit van het bureau.

 

Ontwikkelingen gaan nu wel sneller dan 50 jaar geleden. Als we kijken naar de ontwikkeling van AI bijvoorbeeld, kunnen wij ons nog niet volledig voorstellen wat dit gaat inhouden voor ons werk, ik durf wel te zeggen dat vakmanschap bij ons bureau bovenaan blijft staan… hand in hand met continuïteit.

 

Illustratie: Heidi Sairanen

 

#6 2024 | De column van Vincent (partner EGM architecten) is te lezen in elke editie van Bouwwereld - de wereld achter architectuur en bouwtechniek.