Kennis delen over de sectorgrenzen

BIM en VR presentatie bij IV Consult

Op uitnodiging van de IV groep - een wereldwijd opererend advies- en ingenieursbureau uit Papendrecht dat van concept tot beheer haar diensten aanbiedt – gaf Powered by EGM een presentatie over BIM en VR. BIM Manager Martijn Schuil gaf een inkijkje in het ideale BIM-proces, waarna VR Specialist Patrick Tak de aanwezigen bijpraatte over laatste ontwikkelingen op het gebied van Virtual en Augmented Reality. Al snel ontstond er een levendige discussie, waarbij Powered by EGM als illustratie een aantal van de vele mogelijkheden liet zien van BIM en visualisaties.

Kennis delen over de sectorgrenzen heen

Het is een fenomeen dat ook in de BIM-wereld steeds vaker voorkomt: niet direct voor de hand liggende combinaties van bedrijven, die met elkaar gaan samenwerken om kennis en ervaring te delen. Of het nu gaat om gebouwen & installaties, industrie, infrastructuur & havens, maritiem, olie & gas, speciale constructies & equipment, of water: BIM blijft BIM. Het gaat om het op de juiste manier informatie te koppelen. Maar waar het vooral om gaat is de vraag: “Voor wie doe je het uiteindelijk?” De informatie die in BIM gedeeld wordt moet voorzien in de behoefte van een ander. Maar, aan welke informatie heeft die ander behoefte? Zo is een opdrachtgever in heel andere informatie geïnteresseerd dan een bouwer of een adviseur.

 

Tijdens de interactieve presentatie werd hier uitgebreid over gesproken. Een van de conclusies was dat met name opdrachtgevers zich niet of nauwelijks bewust zijn van de mogelijkheden van BIM, terwijl zij juist het meeste belang hebben bij adequate en goed toegankelijke data voor bijvoorbeeld meerjarige onderhoudsplannen van bouwwerken. Ook bij middelgrote aannemers zijn de vele voordelen van BIM bijlange na niet bekend. Hierdoor lijkt het BIMmen toch vooral een ‘feestje’ van de adviserende partijen te zijn.

Big data en VR

BIM is data, maar het visualiseren van die data beperkt zich niet tot een tekenpakket of een Excel spreadsheet. Met Virtual Reality (VR) kan je niet alleen een 3D BIM model prachtig laten zien en zelfs door een eindgebruiker zelf laten ontdekken, maar ook de data die BIM in zich heeft kan hiermee tastbaar worden gemaakt. Door gebruik te maken van Augmented Reality (AR) kunnen we aan een plattegrond nog meer informatie toevoegen aan. De eindgebruiker krijgt zo bijvoorbeeld veel beter inzicht in de ruimte dan met alleen de plattegrond voor zich.

 

 

De ontwikkelingen beperken zich niet alleen tot architectuur. Ook op het gebied van infrastructuur en constructie zijn er toepassingen die het proces verbeteren. Zo kan de voortgang van een project interactief worden gevolgd, of kan er BIM-informatie over de gebouwde situatie worden gelegd. Zo kan virtueel ‘door een muur heen’ gekeken worden naar de constructie, elektra of andere BIM-data.

 

De bijeenkomst werd afgesloten met een aantal voorbeelden van VR, en hoe wij dit als (Powered by) EGM inzetten voor onze opdrachtgevers. Door deze concrete voorbeelden kreeg iedereen een goede indruk van de vele mogelijkheden van VR, en het gevoel dat er echt een verschil is tussen een weergave op het scherm en het kijken door een VR-bril.